DK / UK

DESMÅSKRIG

- en film af Anna Lindenhoff Elming og Max Kestner 

 

I 1985 blev skoleelevernes fagforening, Lands Organisationen af Elever (LOE) splittet ved en voldsom konflikt. 

 

Baggrunden var Danmarks Kommunistiske Ungdoms (DKU) og Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms (DSU) ønske om at have magten i organisationen. 

 

I løbet af 70'erne og i starten af 80'erne havde skoleeleverne opnået en stemme i det danske samfund. De politiske strømninger i Danmark; demokratiet, velfærdssamfundet mm. fordrede medbestemmelse for børnene i skoleelevråd, skolebestyrelser og Landsorganisationen af Elever (LOE) kunne mobilisere flere 1000 små skoleelever til demonstrationer mod nedskæringer og forringelser af folkeskolen.

 

I mange år havde DKU, Danmarks Kommunistiske Ungdom, opfattet det som en meget vigtig opgave, at deltage i udviklingen og arbejdet med organiseringen af de danske skoleelever i LOE. Men i starten af 80'erne voksede interessen for samme arbejde hos de unge socialdemokrater, DSU'erne. Og da DKU'erne ikke sådan lige ville dele deres indflydelse i organisationen, var konflikten tegnet op - på skoleelevernes bekostning.

 

LOE blev i foråret 1985 splittet i to organisationer, der begge påkaldte sig retten til at være skoleelevernes fagforening nr. 1. LandsOrganisationen af Elever og Danmarks ElevOrganisation (DEO) kunne ikke finde ud af at arbejde sammen, og skoleeleverne fik aldrig den politiske stemme, som de engang havde haft. 

 

DESMåSKRIG er en film om magt og demokrati, strategi og udførelse. I filmen interviewes de centrale folk, som dengang de var 13-14-15 år deltog i splittelsen af LOE. Vi forholder dem den historie, de selv har været med til at skabe og belyser ud fra arkiv og deres forklaringer, hvad der egentlig skete dengang i 1985. 

 

Længde: 48'
Genre: Dokumentar
Instruktør: Anna Lindenhoff Elming og Max Kestner
Producer: Lise Saxtrup
Manus: Anna Lindenhoff Elming og Max Kestner
Klipper: Nanna Frank Møller
Fotograf: Erik Molberg Hansen, DFF og Lars Bonde, DFF
Lyd: Asser Borgen

 

Filmen er produceret med støtte fra Det Danske Filminstitut v. Dola Bonfils, Undervisningsministeriets tips- og lottomidler og Danmarks Journalistforbunds ophavsretsfond.

 

Filmen er lavet i co-produktion med DR

 

© Team Productions ApS og Klassefilm, 2007

 

KREDITS